Onderhoud website

Voor veiligheid en een professionele uitstraling

Onderhoud van jouw WordPress website is heel belangrijk. Allereerst voor de veiligheid van je website. Criminelen zoeken naar opties om jouw website in te komen of om jouw serverruimte te gebruiken voor criminele activiteiten. Dat risico is veel groter als een thema en plugins verouderd zijn. Ook is een ssl-certificaat een must voor een veilige website. Check bovendien de inhoud (content) van je site regelmatig. Klopt de informatie nog en is alles actueel?

SSL-certificaat geïnstalleerd?

Steeds meer websites hebben er een: een SSL certificaat. Je kunt dit zien door de s achter http, oftewel de url van de website begint met https://. Hiermee zorg voor je de beveiliging van jouw contact- of andere formulieren. Zoals bijvoorbeeld het contactformulier deze website. Met SSL kan er niet meegekeken worden als er een formulier ingevuld en verstuurd wordt. Wel zo fijn voor je websitebezoekers 🙂

Sinds de zomer 2018 geeft Google Chrome zelfs een waarschuwing van onveiligheid bij websites die geen certificaat hebben. Geen beste reclame. Een SSL certificaat laten installeren dus! 

Check de inhoud

Met de nieuwe ‘content’ houd je je website interessant en actueel, ook voor mensen die je site eerder bezochten. Je kunt dynamiek generen met een nieuwe blog, bericht, link naar een artikel, filmpje, tijdelijke aanbieding… Laat je ideeën maar komen, er is veel mogelijk.

Schone database en snelle website

Als je je website een tijdje hebt en er regelmatig wat aan toevoegt, dan hoort het opschonen van je database erbij. Vooral omdat het opruimen meehelpt bij de snelheid van je website. Voor het opschonen van de database heb je plugins, zoals WP fastest cache of WP-autoptimize.

Die snelheid kun je testen. Sommige hostingbedrijven bieden daar een mogelijkheid voor. Via externe partijen kan ook. Snelheid test je bijvoorbeeld met Pingdom.

Thema en plugins up-to-date?

Bij de pagina ‘samen je website maken’ is al aangegeven: Maak een bewuste keuze van je WordPress thema en de plugins. Laat je de website door Lank bouwen, dan kun je hier gerust op zijn. Maar ook daarbij geldt: zorg ervoor dat je thema en plugins geüpdatet worden als er nieuwe versies zijn. Je kunt het updaten van je thema en plugins zelf gemakkelijk doen. In je WordPress dashboard krijg je een melding met een oranje bolletje dat er een nieuwe versie is. Je klik op ‘updates’ en klik vervolgens op ‘bijwerken’. Simpel toch. Heb je toch geen zin of tijd om je hiermee bezig te houden, dan kan Lank dat natuurlijk ook voor je bijhouden.